Antalya Kasıktan Girilerek Beyindeki Pıhtı Çıkarılıyor

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılan embolektomi (damarı tıkayan embolinin çıkarılması için uygulanan cerrahi girişim) işlemiyle, inme vakalarında kasıktan kateterle girilerek beyindeki pıhtı çıkartılıyor. Hastanenin Nöroloji Kliniği Uzmanı Dr. Elif Sarıönder Gencer, inmenin ölüm oranı yüksek bir hastalık olduğunu, Türkiye'de yılda yaklaşık 200 bin yeni inme vakası beklendiğini söyledi. Kardiyoloji Klinik Sorumlusu Prof. Dr. Şakir Arslan ise inme müdahalesinin bir ekip işi olduğunu vurguladı. Embolektomi işlemini nörologlarla birlikte kardiyologların yaptığını belirten Prof. Dr. Arslan, "Kasıktan küçük bir kalem kalınlığındaki kılıflar yerleştirerek onun içinden kateterleri gönderiyoruz. Önce şah damarına ardından beynin tıkalı olan damarına ulaşıyoruz. Sonra pıhtı çıkarma cihazını yerleştiriyoruz. Yaklaşık üç beş dakika bekledikten sonra o pıhtıyla beraber cihazı geri çekiyoruz" diye konuştu. Bu işlemin Türkiye'de 3- 5 yıllık bir geçmişi olduğunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. Arslan, teknik başarısının yüzde 90'lara vardığını kaydetti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Antalya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title