Robotik Cerrahi
17 Mart 2021

Robotik Cerrahi Nedir?

Robotik cerrahide cerrah, ameliyathanede hastanın yanında bulunan cerrah konsolundan, hasta konsolundaki el bileğini model alan kolları kullanarak ameliyatı gerçekleştirir.

Robotik cerrahi sistemi da Vinci robotu, cerrah konsolu, hasta konsolu ve görüntü kulesi olmak üzere 3 ana bölümden oluşur.

 

da_vinci.jpg 

 

 

Ameliyatı Robot mu Yapıyor?

‘Ameliyatı bir robot mu yapıyor?’ Bu soruya rahatlıkla ‘hayır’ diyebiliriz. Ameliyatı yapan robot değil yine bir cerrah. Robotik cerrahide cerrah robota komut verir, hasta konsolunda bulunan kollar ise cerrahtan aldığı tüm komutları birebir eşzamanlı olarak yansıtarak operasyonu gerçekleştirir.

En önemli fark ise cerrah ameliyat bölgesini robotun yetenekleri sayesinde kendi gözünden çok daha net ve yakından, 3 boyutlu olarak görebilir, oturarak çalıştığı için daha az yorulur ve buna benzer birçok avantajı kullanabilir.

 

 

 

DA VINCI ROBOTİK CERRAHi

Da Vinci Robotu, robotik cerrahi operasyonlarının gerçekleştirildiği oldukça başarılı bir tıp teknolojisidir. Da Vinci Robotu ile gerçekleştirilen operasyonlarda minik kesiler üzerinden ameliyat gerçekleştirilir. Geleneksel yöntemlere göre oldukça düşük yan etkiyle yüksek başarı sağlamanın beraberinde hızlı bir sağlığa kavuşma evresi sağlamaktadır.

 

Da Vinci robotik cerrahi sistemi, hem cerraha hem de hastaya, diğer cerrahi yöntemlere göre birçok avantaj sağlar.

 

 

da_vinci_2.jpg

 

 

Robotik Cerrahi Faydaları Nelerdir;

  • Vücutta daha ufak kesiler yapılması,
  • Daha az yara izi
  • Daha az ağrı
  • Daha hızlı iyileşme
  • Daha az kanama olması ve daha az kan alma gereksinimi,
  • Daha az komplikasyon
  • Hastaneden daha çabuk taburcu olabilme ve günlük aktivitelere daha hızlı dönülebilmesi,

 

 

da_vinci_3.jpg

Kullanım Alanları

Ürolojide Robotik Cerrahi

Robotik Prostat ve Böbrek Kanseri Cerrahisi başta olmak üzere birçok ürolojik operasyon için cerrahlar da Vinci’yi tercih ediyorlar.

Kalp ve Damar Hastalıklarında Robotik Cerrahi

Robotik cerrahinin en sık ve en yaygın olarak kullanıldığı alanların başında kardiyovasküler cerrahi geliyor. Bu ameliyatlar arasında en fazla gerçekleştirilenleri ise; mitral kapak onarımları, koroner by-pass ameliyatları (özellikle ön yüzeydeki damarların değişiminde), ritim bozuklukları, sağ kapak tamiri, delik tamiri, sağ ve sol kulakçık problemleri olarak biliniyor.

Genel Cerrahide Robotik Cerrahi

Robotik cerrahi sistemlerinin yaygın olarak kullanıldığı alanlardan birisi de genel cerrahi ameliyatları, Obezite Cerrahisi ve Kolorektal cerrahisi ameliyatları gerçekleştiriliyor.

  • Robotik kolorektal cerrahi

Kolon ve rektum kanserleri hastalığının cerrahi tedavisinde kullanılabiliyor. Rektum cerrahisinde ameliyat alanının yakınında bulunan sinirlerin korunması sağlıyor.

  • Robotik obezite cerrahisi

Robotik Mide küçültme ameliyatları yöntemi hem midenin küçültülmesine hem de bağırsakların bir kısmının devre dışı bırakılarak alınan gıdaların emiliminin azaltılmasını amaçlıyor.

Jinekolojide Robotik Cerrahi

Robotik Jinekoloji cerrahisinde kanser ameliyatları, rahmin çıkarılması, büyük çaplı miyomların alınması gibi ameliyatlar da Vinci Robotik cerrahiile gerçekleştirilebiliyor.

KBB'de Robotik Cerrahi

Robot yardımlı cerrahi teknikle, ameliyatlar hiçbir kesi yapılmadan doğal giriş yeri olan ağız yoluyla gerçekleştirilebiliyor. Robotik cerrahi tekniği, cerrahlara da, sunduğu büyütülmüş görüntü ile hareket yetenekleri fazla olan enstrümanları sayesinde, pek çok sinirin ve damarın bulunduğu bu hassas ve dar bir alanda çalışma imkanı veriyor.

Tiroit Hastalıklarında Robotik Cerrahi

Robotik cerrahi ile uygulanan tiroit ameliyatlarında;boyunda hiç kesi olmamasıestetik sorunlara dair kaygıları ortadan kaldırıyor ve larenjal sinir hasar riskini önleyebiliyor.