Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, dijital hastane çalışmaları kapsamında HIMSS Stage 6 (Health care Information and Management Systems Society) Belgesini alarak, Türkiye’deki tüm hastaneler içerisinde bu belgeyi alan yatak sayısı açısından en büyük hastane olmayı başardı.
Sağlık alanında hız, güven ve tasarruf devrimi niteliğini taşıyan dijital hastane çalışmalarına bir süre önce başlayan hastanemiz HIMSS Stage 6 (Healthcare Information and Management Systems Society) belgesinin alınması için gereken şartları karşılayarak belgeyi almaya hak kazandı. Hasta güvenliğinin sağlanması konusunda üst düzey önlemler içeren, aynı zamanda kâğıt ve röntgen filmi kullanımına gerek duyulmadan maliyetleri asgari seviyeye düşürerek, sağlık kayıtlarının güvenilir bir şekilde tutulması, saklanması ve rapor edilmesine imkân sağlayan bu sistem ile teşhis ve hasta işlemlerinde hız kazanacağız.
HIMSS Stage 6 değerlendirmesine katılan ARDEB Destekleri Proje UzmanıÖzge ELMAS bir gün süren değerlendirmenin sonucunda Sağlık Bilimleri üniversitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi HIMSS Stage 6 seviyesine uygunluğunu onayladı.
Hastanın kurumumuza başvurusundan itibaren hasta tanılama sistemiyle başlayarak, hastanın tüm sağlık bilgilerinin dijital ortamda saklandığı, e-reçete ve muayene bilgilerinin cep telefonuyla hastaya iletildiği, hiçbir evrak kalabalığına mahal verilmeden bütün formların sistem üzerinden doldurulduğu, yapılan tetkik ve tedavi bilgilerinin eş zamanlı olarak hasta cep telefonuna gönderildiği, aynı zamanda doktorun ekranına uyarı ile bildirildiği, böylelikle hasta güvenliğinde de sıfır hatayı hedefleyen ve kağıt israfını da ortadan kaldıran dijital hastane sistemimiz ile de değerli halkımıza Avrupa standartlarının üzerinde sağlık hizmeti vermekten gurur duymaktayız.
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji servisinde uygulamaya başladığımız ve tüm hastane geneline yaymak istediğimiz bu sistemde hastanın servise yatışı yapıldığında, hastanın koluna takılan dijital bileklik sayesinde hastaya yanlış ilaç uygulama hata ihtimalini ortadan kaldırmaktadır. Sistem, hem hastayı hem de hastaya yazılan ilacı doğrulamadan tedavinin uygulanmasına izin vermiyor. Doktor gecenin hangi saatinde olursa olsun hastasının bütün tetkik ve tedavilerini cep telefonundan görebiliyor. Gerek görürse evden hastaya tedavi ekleyebiliyor. Böylece acil durumlarda zaman kaybına bağlı sorunlarda en aza indiriliyor. Ayrıca hastanemizde kurulan bu sistem sürekli olarak sağlık çalışanlarına, kişiye ve kişinin hastalığına özel uyarılar vererek, hastalarımızın doğru tedaviyi almalarına yardımcı oluyor. Hastanın önceden kullandığı ilaçlarla, doktorun yeni yazdığı ilaçlar arasında bir etkileşim varsa, hastanın tahlil sonucu neticesinde ilacın bırakılması ya da dozunun yükseltilmesi gerekiyorsa, kullandığı ilaçla birlikte yememesi gereken gıdalar varsa, hekimin yazdığı ilaca hastanın alerjisi bulunuyorsa, sistem doktorun ekranına ve cep telefonuna mesaj göndererek doktora hatırlatmada bulunuyor. Hastalarımız için tüm görüntüleme işlemlerini, tahlillerini ve evraklarını taşımakla ilgili uğraşılmıyor. Cihazlarımıza kurduğumuz PACS sistemi sayesinde bütün tetkikler sonuçlandığı anda doktorun ekranına düşüyor. Benzer şekilde kullanıcılar için mobil çözümler ürettik ve üretmeye de devam ediyoruz. Çevre dostu yazılımları ve Entegre Güvenlik Sistemlerini hastanemizde hayata geçirdik ve bu konularla ilgili çalışmalarımız devam etmektedir.
Prof. Dr. Halil Yalçın YÜKSEL
BAŞHEKİM